top of page
  • Marije F. Muller

Infantiele slik: zuigend drinken

Baby’s drinken uit de borst of uit de fles. Daarbij moeten ze zuigen om te kunnen drinken en in de loop van het leven leren ze drinken als een ‘volwassene’. Die leeftijd lijkt steeds verder op te schuiven, want na de borst of fles volgt een tuitbeker en dan krijgen onze kinderen drinkpakjes met rietjes mee naar school, een rietjesbeker of een bidon en ook fruit kan je opzuigen in de vorm van knijpfruit!

Nu hebben we de volgende hype: de Air Up, helemaal hip onder tieners. Super gezond, want je drinkt water terwijl je cola proeft (waarom???).


We maken dus flessen voor tieners, zodat ze kunnen blijven drinken als baby’s. Daarnaast leren we ze dat water niet lekker is, alleen als het ergens naar smaakt.


Ook als onze kinderen wel regelmatig een ‘gewone’ beker aangeboden krijgen, gebruiken ze dezelfde infantiele slik: ze zuigen het drinken uit de beker, want dat is de drinktechniek die ze beheersen en deze wordt in stand gehouden door de tuit- en rietjesbekers (en ook de Air Up valt daar onder).


Infantiele- versus Alveolaire slik

Zuigend drinken gaat langzaam, de hoeveelheid die we per slok als baby binnen krijgen is veel minder dan bij een niet zuigend (volwassen) slikpatroon. Drinkt een baby een fles van 200 ml in een kwartier leeg, dan betekent dat het 0,22 ml per seconde drinkt. Met een normaal slikpatroon drinkt een vrouw 13 ml per seconde en een man 23 ml per seconde, wat betekent dat 200 ml in 10 tot 15 seconden opgedronken kan worden. Uiteraard is ook de grote van de mondholte een factor in het slikvolume, een volwassen man heeft een grotere mond dan een baby. Maar laat nu juist de slik van grote invloed zijn op de groei van de mond (de kaken, de tong, het gebit)


Met de infantiele slik (zuigend drinken) maakt de tong een lage, voorwaartse beweging, bij de alveolaire slik (goede slik) maakt de tongpunt een beweging naar boven (op de alveolair rand) en de rest van de tong beweegt zich achterwaarts.

Een goede slik zorgt voor de juiste bespiering van de tong en om die tong heen groeien de bovenkaak en de gebitselementen. Een infantiele slik zorgt voor een slappe tong waardoor de kaak smal blijft en door de voorwaartse beweging van de tong worden de voorste tanden naar voren gedrukt.


Het voert te ver om uit te leggen:

· Wat de gevolgen van een infantiele slik zijn op de gezondheid, de groei van kaken en gebit, de bespiering van het gezicht en daarmee de uiterlijke kenmerken.

· Hoeveel geld bespaard kan worden op orthodontische trajecten als kinderen veel eerder volledig uit een beker gaan drinken (en natuurlijk mag er af en toe uit een rietje gedronken worden).

· Hoeveel gezondheidswinst er is als we kinderen leren welke smaken wel en niet gezond zijn en dat het een keuze is om water of ranja (of cola) te drinken.


Wil je advies of meer weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact op.


Met vriendelijke groet,


Marije F. Muller (logopedist, preverbaal logopedist, OMFT behandelaar)


bottom of page