• Marije F. Muller

Wat is taal en wat is spraak?


Veel kinderen komen voor spraak-taalproblemen bij de logopedist. Maar wat is nou spraak en wat is taal?

De taal is opgeslagen in de hersenen. Het begrijpen van taal, en het gebruiken van de taal. De woorden, de zinnen, de grammaticale regels en de opbouw van een verhaal.

De spraak is een motorische functie. De manier waarop je klanken uitspreekt wordt bepaald door de stand van de tong en de lippen, maar is ook afhankelijk van waar de luchtstroom langs gaat. Die kan door de neus of de mond gaan, afhankelijk van de klank die je uitspreekt. Voor sommige klanken moeten de stemplooien een bepaalde trilling krijgen, bij andere klanken weer niet.

Soms is het zo dat een kind precies weet wat hij moet zeggen, maar het lukt niet om de mond de juiste klank te laten maken (spraak).

Soms is het zo dat een kind alles begrijpt, maar zelf nog geen zinnen of woorden maakt (taal).

Soms heeft een kind moeite met het begrijpen van opdrachtjes of een verhaal (taal).

Soms is zowel de taal als de spraak van een kind nog niet goed ontwikkeld (spraak en taal).

Gelukkig kan de logopedist de problemen vaak onderzoeken, uitleggen en behandelen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Tele-logopedie

Afgelopen weken heb ik pakketjes verstuurd en telefonische contact gehad met degenen die daarmee verder konden met logopedie. Vanaf maandag start ik met tele-logopedie, beeldbellen met cliënten, voor

© BijLogopedie, Marije F. Muller 06 22 098 136                           Zuidlaren                                     Bijgewerkt op 24 juli 2020