top of page
  • Marije F. Muller

Daar valt mijn mond van open!


In de herfst liggen verkoudheden op de loer. Bij een verstopte neus ga je door je mond ademen. Veel kinderen houden een open mond, ook nadat de verkoudheid over is. De neus werkt als een filter die de bacteriën en ziektekiemen uit de adem filtert, de mond doet dit niet. Een vicieuze cirkel van verkoudheden..

Bij een open mond zijn de spieren in het gezicht, de mond en de tong weinig actief. Dit heeft als gevolg dat de tanden niet genoeg druk krijgen van de lippen en hierdoor kan een afwijkende stand van de tanden ontstaan. Vaak ligt de tong bij een open mond onderin de mond. Met een slappe tong wordt meestal afwijkend geslikt en in de spraak hoor je een slappe tong door het slissen. De tong is de sterkste spier in het lichaam en kan de tanden naar voren drukken doordat de tong steeds tegen de tanden komt tijdens het slikken.

Spieren moeten getraind en op de juiste manier gebruikt worden om te zorgen dat het lichaam optimaal functioneert. Dit geldt ook voor de mond- en gezichtsspieren. BijLogopedie onderzoekt en behandelt kinderen en volwassenen met open mond gedrag en afwijkende mondgewoonten zoals duimen of speengebruik, maar ook een afwijkende slik. Bij jongere kinderen kan hiermee een afwijkende gebitsstand voorkomen worden, bij oudere kinderen en volwassenen gaat het vaak om een logopedische behandeling die de orthodontische behandeling ondersteunt. Op die manier wordt voorkomen dat de tanden opnieuw verkeerd gaan staan nadat de beugel is verwijderd.

Wees alert op een langdurige open mond bij uw kind en schakel de logopedist in als het te lang duurt!


Recente blogposts

Alles weergeven

Infantiele slik: zuigend drinken

Baby’s drinken uit de borst of uit de fles. Daarbij moeten ze zuigen om te kunnen drinken en in de loop van het leven leren ze drinken als een ‘volwassene’. Die leeftijd lijkt steeds verder op te schu

bottom of page