top of page
  • Marije F. Muller

Voorschotbenadering


De meeste kleuters beginnen zich in groep 2 te interesseren in letters. Ze herkennen ineens de letters van hun eigen naam of gaan die ook schrijven. Ze gaan experimenteren met schrijven en schrijven soms ook een "woord" van letters die ze al kennen.

Sommige kleuters doen dit niet vanzelf, ook als ze worden gestimuleerd lijken letters hen gewoon niet te interesseren. Dit gebrek aan interesse in letters kan duiden op een aanleg voor lees- en spellingproblemen. Zeker als er in de familie ook dyslexie voorkomt, dan kan dit een sterke aanwijzing zijn. Gelukkig zijn de leerkrachten op school hier ook alert op en krijgen deze kinderen op school al een 'voorschotbenadering'. Hierbij gaan kinderen met de juf extra vaak met letters bezig om de interesse in letters op te wekken en ze te helpen om de letters te gaan herkennen.

Is dit nodig?

Kinderen met lees- en spellingproblemen hebben veel meer tijd nodig om het lezen en schrijven aan te leren. De interesse in letters ontstaat daardoor niet vanzelf, ze herkennen letters ook niet vanzelf. Als ze daar op school niets mee zouden doen, dan start een kind al met een achterstand in groep 3. De andere kinderen hebben al een voorsprong doordat ze uit zichzelf al waren begonnen. Tel daar de extra tijd die deze kinderen nodig hebben om zich het lezen en schrijven eigen te maken bij op. Zonder de voorschotbenadering zou de achterstand niet meer in te halen zijn.

Mocht de voorschotbenadering niet voldoende zijn, dan is het verstandig om ook hulp buiten school in te schakelen. De logopedist kan extra voorschottraining met het kind doen om op speelse wijze het kind uit te dagen om letters te gaan herkennen en gebruiken.

BijLogopedie gebruikt hiervoor het programma 'Wijs met letters'. Dit programma is heel gestructureerd en gericht op de interesses van 5-6 jarigen. Het programma duurt 10 weken, waarbij een half uur per week bij de logopedist wordt geoefend en leuke opdrachten mee naar huis gaan zodat ouders ook aan de slag kunnen.

Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op.


Recente blogposts

Alles weergeven

Infantiele slik: zuigend drinken

Baby’s drinken uit de borst of uit de fles. Daarbij moeten ze zuigen om te kunnen drinken en in de loop van het leven leren ze drinken als een ‘volwassene’. Die leeftijd lijkt steeds verder op te schu

bottom of page