top of page

Adem

Een mens heeft lucht nodig om te kunnen functioneren. Hiervoor halen we adem. Een natuurlijke adem heeft een goede balans tussen de borst- en buikademhaling. Gaan we sporten, dan gaan we sneller ademhalen om meer zuurstof binnen te krijgen. Dit gaat helemaal vanzelf.

Soms gaat er iets mis in de balans tussen zuurstof behoefte en de hoeveelheid adem die we halen. Bij hyperventilatie komt er meer zuurstof binnen dan we eigenlijk nodig hebben, waardoor er allerlei lichamelijke ongemakken ontstaan. Om weer een gezond adempatroon aan te leren, ben je bij een logopedist aan het goede adres.

Mondademen

Veel kinderen ademen door hun mond. Dit ontstaat vaak na een verkoudheid en daarna 'vergeten' ze weer door hun neus te gaan ademen als deze weer vrij is. Het is belangrijk om opnieuw aan te leren om door de neus te gaan ademen. De neus filtert de adem voor het in de longen komt. Verder heeft de mondademing tot gevolg dat de mond- en tongspieren slap worden wat van grote invloed is op de spraak en de gebitsstand. 

bottom of page